Cevizli ıslak kek, kek repertuarınıza ekleyebileceğiniz muhteşem lezzetlerden biridir. Üzeri için hazırladığınız nefis sos ile ayrı bir tat kazanan bu lezzet, arkadaşlarınız tarafından da çok sevilecektir. Eğer "ben kakaolu kek sevmem" diyen arkadaşlarınız varsa, gerçekten çok şey kaçıracaklar. Tam tersi fikirde olanlar için ise bir tepsi daha yapmanız gerekebilir. Yapımı çok basit olan cevizli ıslak kek tarifine malzemelerden başlayalım. Malzemeler
Yapılışı İlk etapta iç kısmı yuvarlak olan bir çırpma kabı seçiyoruz. Kabın içerisine yumurtaları ve şekeri ilave ediyoruz. Bu aşamada elle çırpmak biraz zor olacağı için mikser kullanıyoruz. Şekerin ve yumurtaların iyice birbirine özdeşleşmesi gerekiyor. Tatlı yapmanın kimyası sıcak yemeklerden biraz daha hassastır. Karışımdan emin olduktan sonra süt ve sıvı yağı da ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Akabinde kakaoyu da ilave ediyoruz. Hepsi birleştikten sonra karışımdan 1 su bardağından biraz fazla kenara ayırıyoruz. İlerleyen aşamalarda cevizli ıslak kek için lazım olacak. Kalan malzemeye vanilya, kabartma tozu ve un ilave ederek tekrar iyice karışmasını sağlıyoruz. Ancak bu aşamada unu azar azar ekliyoruz. Kıvamının boza kıvamına yakın olmasını istiyoruz. Bu işlem de bittiğine göre kendimize kek pişirmek için bir kabı ayarlayalım. İsterseniz normal bir kek kalıbı, isterseniz borcam kullanabilirsiniz. Borcam içinde daha kare şeklinde kesebilirsiniz. Kek kalıbında ise standart kek boyutlarında olur. Ben borcam tercih ediyorum. Kare kare kestiğim zaman süslemesi daha güzel oluyor. Kabımıza karar verdikten sonra içini yağlıyoruz ve malzememizi boşaltıyoruz. Önceden ısıttığımız 165 derecelik fırına koyuyoruz ve pişirmeye bırakıyoruz. Kekin piştiğine bakmak için kürdan batırarak kontrol ediyoruz. Kürdan üzerinde hamur yoksa keki fırından çıkarabiliriz. Bu arada ayırdığımız kek içini tencereye alıyoruz. Üzerine yarım su bardağı süt ekliyoruz. Bu şekilde kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Sosu kenara alıp soğumaya bırakıyoruz. Sosumuz soğurken biz de kekimizi fırından çıkarıyoruz. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra dilimlere ayırabiliriz. Üzerine hazırladığımız sosu ilave ediyoruz. 1-1.5 saat kadar dinlendikten sonra servis edebiliriz. Servis ederken üzerlerine 2-3 adet ceviz parçası koyuyoruz. Dilerseniz yanına bir top vanilyalı dondurma ilave ederek sunumu güçlendirebilirsiniz. Cevizli ıslak kek tarifimiz bu kadar. Şimdiden başarılar ve afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Bu tarifte kullanılacak cevizlerin öncesinde hafifçe kavrulması, kekin lezzetini artıracaktır. Ayrıca kekin üzerine serpmek için ekstra kakao veya çikolata parçacıkları kullanabilirsiniz. Farklı bir aroma katmak isterseniz, karışıma biraz tarçın veya muskat rendesi ekleyebilirsiniz. Cevizli ıslak kek, özellikle çay ve kahve saatleri için mükemmel bir seçimdir. |
Kâhya
22 Temmuz 2024 PazartesiCevizli ıslak kek yaparken kakaoyu karışıma ne zaman eklemem gerektiğini tam anlayamıyorum, bu aşamayı biraz daha açıklar mısınız? Ayrıca karışımdan ayırdığımız 1 su bardağı malzemeyi nasıl kullanacağımız konusunda biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Kâhya,
Cevizli ıslak kek yaparken kakao ekleme aşamasını biraz daha detaylandırayım. Öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırpmanız gerekiyor. Bu karışım beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpılmalı. Ardından sıvı yağ ve sütü ekleyip karıştırmalısınız. Bu aşamada kuru malzemelerden olan kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyebilirsiniz. Kakao ve diğer kuru malzemeleri ekledikten sonra karışımı pürüzsüz olana kadar çırpmaya devam edin.
Karışımdan ayırdığınız 1 su bardağı malzemeyi ise kek piştikten sonra kullanacaksınız. Kek fırından çıktıktan sonra üzerine bu ayırdığınız karışımı dökün. Bu karışım kekin üzerinde gezdirilirken kekin daha ıslak ve lezzetli olmasını sağlar. Üzerine döktüğünüz karışımı kekin her yerine eşit şekilde yaymaya özen gösterin.
Afiyet olsun!