Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Islak Kek

Islak Kek Nedir?

Islak kek, temel olarak pişirilen bir kekin üzerine dökülen sos ile karakterize edilen bir tatlıdır. Genellikle çikolata sosu tercih edilmekle birlikte, çeşitli soslarla da hazırlanabilir. Kek türleri arasında, ıslak kekin ayrı bir yeri vardır ve bu keki herkesin kolaylıkla hazırlayabileceğini söylemek mümkündür. Islak kekin en önemli unsuru, kekin istenilen kıvamda olmasıdır. Güzel bir şekilde hazırlanmış bir kek, mükemmel bir lezzet sunacaktır. Kekin yapımına geçmeden önce, başarılı bir ıslak kek hazırlamanız için bazı püf noktalarını paylaşmak istiyoruz.

Islak Kek Yapımında Püf Noktalar

  • Kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Bu nedenle, buzdolabında bulunan malzemeleri önceden dışarıya çıkarmalısınız. Soğuk malzemelerle hazırlayacağınız kekin kabarmayacağını unutmamalısınız.
  • Keki hazırlarken malzemelerinizi önceden hazırlamalısınız. Kek kalıbını bile önceden yağlamalısınız. Kekin hazırlığı bittiğinde, hemen fırına atmalısınız.
  • Yumurtalar köpürene kadar çırpmalısınız. Ardından şekeri ilave ederek çırpmaya devam etmelisiniz. Bu yöntemle kekiniz daha güzel kabaracaktır.
  • Kek yapımında 1-2 damla limon suyu veya limon rendesi eklemek, içeriğindeki asidik yapı sayesinde kabartma tozu ile birleşerek kekin daha iyi kabarmasına yardımcı olacaktır.
  • Kuru malzemeleri eleyerek karışıma eklemek, karışımın daha homojen olmasını sağlar. Un ilave edene kadar malzemeleri mikser ile karıştırmalı, un ilave ettikten sonra karıştırmaya kaşıkla devam etmelisiniz.
  • Kekin içine meyve katmak isterseniz, meyvelerin iyice kuru olduğundan emin olun. Islaklık varsa kurulamalı veya una bulamalısınız.
  • Kek yapımında yoğurt da kullanılabilir. Ancak ıslak kek mutlaka sütle yapılmalıdır.
  • Keki fırının alt katında pişirmelisiniz. Böylece kek pişme sırasında daha iyi pişecektir.
  • Keki fırına attıktan sonra en az 20 dakika kapağını açmamalısınız. Bu süreden önce kapağı açarsanız, kek fazla kabarmayacaktır.
  • Kekin pişme süresi sonunda, fırın derecesini 150 dereceye indirirseniz, kekin içi daha iyi pişecektir.
  • Keki pişireceğiniz kalıbı özenle seçmelisiniz. Çok büyük ya da derin kaplar tercih edilmemelidir.
  • Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarmayın. Fırının içinde biraz soğuması için izin verin. Fırın kapağını açarak soğumasını bekleyin. Fırından hemen çıkaracağınız keklerin kabukları daha sert olmaktadır. Islak kek yapacağımız için kabuğunun fazla sert olmaması gerekiyor.
  • Keki kalıptan çıkarmadan önce soğumasını bekleyin. Sıcak olarak çıkarmaya kalkarsanız, keki parçalama olasılığınız bulunmaktadir.

Islak Kekin Pişme Süresi

Kekin pişme süresi ortalama olarak kırk dakika kadardır. Bu süre, fırının özelliklerine göre küçük farklılıklar gösterebilir. Kekin tam olarak piştiğini anlamak için, bir kürdan veya bıçağı keke batırabilirsiniz. Batırdığınız kürdan veya bıçakta kek kalıntıları kalmazsa, kekin piştiğini kesin olarak anlayabilirsiniz. Artık kekimizin hazırlığına başlayabiliriz.

Islak Kek Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler

Kek Malzemeleri

  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket margarin
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 4 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Sos Malzemeleri

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Pudra şekeri (Üzerine dökmek için)

Islak Kek Nasıl Yapılır?

Islak kekimizi kakaolu olarak hazırlamayı tercih ettik. Kakaolu ıslak kek daha fazla tercih edilmektedir. Kek malzemelerini bir araya topladıktan sonra, önce yumurtalarımızı köpürene kadar çırpalım. Daha sonra toz şekeri ilave ederek çırpmaya devam edelim. Malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Margarini hafifçe eriterek, sütle birlikte karıştırdığımız kaba ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri birlikte karıştırmaya devam ediyoruz. Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu başka bir yerde karıştırın. Bu karışımı diğer malzemelerin içine katarak tekrar karıştırın. Kek malzememizin hazırlığı bittikten sonra, yağlanmış olan kek kalıbına dökelim. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırına, kek kalıbını bekletmeden atalım.

Kekimiz pişerken, sosunu hazırlamaya başlayalım. Yumurta sarılarını, unu, kakaoyu ve toz şekeri iyice karıştırın. Suyu yavaşça ilave ederek karıştırmaya devam edin. Malzemeyi ocağın üzerinde kıvamını bulana kadar pişirin. Kekimiz piştikten sonra fırından çıkarın. Sos biraz ılınınca kekin üzerine dökebilirsiniz. Kek iyice soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökerek servise hazır hale getirin. Artık sevdiklerinize hazırladığınız ıslak keki ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Islak Kek Malzemeleri

Islak Kek Malzemeleri

Kolay Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Basit Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Basit Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Usulü Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Usulü Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Borcamda Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Borcamda Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Islak Kek Oktay Usta Tarifi ve Malzemeleri

Islak Kek Oktay Usta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütsüz Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sütsüz Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Islak Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Islak Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri