{ "title": "Yumurtasız Islak Kek", "image": "https://www.islakkek.gen.tr/images/yumurtasiz-islak-kek.gif", "date": "21.01.2024 10:22:00", "author": "Özpolat", "article": [ { "article": "Yumurtasız ıslak kek, ıslak kekin sosunda yumurta olmadan yapılmasıdır. Normal tariflerde ıslak kekin bütün sıvı malzemeleri koyulur ve bu karışımdan ayrılıp sos olarak kullanılır. Ancak yumurta çiğ olarak koyulup sos pişirilmediğinden tercih edilmeyebilir. Yumurtasız ıslak kek tarifinde yumurtalar kek hamurunda kullanılarak kek hazırlanır. Daha sonra ayrı olarak sos yapılıp kekin üzerine dökülür. Islak kek yapılırken fırın tepsisini büyük kullanıp ince bir kek hazırlanır. Daha sonra da üzerine sos dökülünce kek sosu içine çekerek daha ıslak bir kek hazırlanmış olur. Böylece daha lezzetli bir ıslak kek elde edilir. Yumurtasız ıslak keki kolayca hazırlayarak misafirlerimize ikram edebilir.

Yumurtasız Islak Kek Malzemeleri
Yumurtasız Islak Kek Sosu İçin Malzemeleri
Yumurtasız Islak Kek Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş ve derin bir karıştırma kabının çerisine yumurtalar kırılır. Üzerine toz şeker ilave edilerek mikser ile iyice çırpılır. Toz şeker eriyip beyaz köpükler oluşunca üzerine sıvı yağ ekleyip karıştıralım. Daha sonra da süt ve kakaoyu koyarak çırpmaya devam edelim. Unu eleyerek içerisine kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip harmanlayalım. Yaklaşık olarak 7-8 yemek kaşığı kadar un yeterli olacaktır. Kabartma tozlu un karışımını yavaş yavaş ekleyip bir taraftan da karıştırmaya devam edelim. Kek hamurunun pütürsüz olması için iyice çırpalım.

Kek kalıbını margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpelim. Hazırladığımız kek hamurunu yavaşça tepsiye dökelim. Tepsiyi elimiz ile hafifçe sallayarak hamurun yayılmasını sağlayalım. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece sıcaklıkta pişirelim. Yaklaşık olarak 30-35 dakika sonra kek kabarıp pişmiş olur. Kekin üzerine kürdan ile batırarak kekin pişip pişmediğini kontrol edelim. Kek pişmediyse kürdan ıslak ve hamurlu çıkacaktır. Eğer kek piştiyse kürdan kuru olarak çıkar.

Bir tencere içerisine toz şeker, kakao ve sıvı yağ koyulur ve karıştırılır. Daha sonra üzerine yavaş yavaş soğuk süt ilave edilir. Orta hararetli ateşte tencereyi ocağa koyalım. Ara sıra karıştırarak sosu kaynatalım. Sos kaynamaya başlayınca kısık ateşe alarak 5 dakika daha kaynatalım. Islak kekin yumurtasız hazırlanan sosunu ocaktan indirip soğumaya bırakalım.

Kek pişip fırından çıkartılınca kara şeklinde dilimleyerek hazırlayalım. Hazırladığımız yumurtasız sos da soğuyunca kekin üzerine dökelim. Yumurtasız ıslak kekin sosu da döküldükten sonra 1-2 saat kadar dinlendirip servise hazırlayabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }