Islak kek, pişirilecek kek ve onun üzerine dökülen çikolata sosundan oluşur. Üzerine dökülen soslar çeşitli şekillerde olabilir. Fakat çoğunlukla çikolata sosu tercih edilmektedir. Kek türleri arasında, ıslak kek farklı bir yere sahiptir. Hepinizin kolaylıkla pişirebileceğiniz kekin en önemli unsuru, kekin istenilen kıvamda olmasıdır. Keki güzel bir şekilde hazırlarsanız, ortaya nefis bir lezzet çıkacaktır. Kekimizin yapımına geçmeden önce, güzel bir ıslak kek hazırlamanız için size bazı püf noktaları vermek isteriz.
Islak kek yapımında püf noktaları nedir?
Kek yapımında kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Bu yüzden buzdolabında bulunan malzemelerinizi, mutlaka daha önceden dışarıya çıkarmalısınız. Soğuk malzemelerle hazırlayacağınız kekinizin kabarmayacağını söylemeliyiz.
Kekinizi hazırlarken malzemelerinizi daha önceden hazır hale getirmelisiniz. Kekinizin kalıbını bile önceden yağlamalısınız. Kekinizin hazırlığı bittiğinde, bir an önce fırına atmanız gerekir.
Kek malzemelerini çırpmaya önce yumurtalarla başlamalısınız. Yumurtalar iyice köpürene kadar çırpmalısınız. Ardından şekerini ilave ederek, çırpmaya devam etmelisiniz. Böyle yaparsanız kekiniz daha güzel kabaracaktır.
Kekinizin yapımı sırasında ilave edeceğiniz 1-2 damla limon suyu ya da limon rendesi, içeriğindeki asidik yapı sebebiyle kabartma tozu ile birleşerek, kekin çok güzel kabarmasına yardımcı olacaktır.
Kek malzemelerinin kuru olanlarını elerseniz, karışımın daha homojen olmasını sağlamış olursunuz. Bir de unutmamanız gereken şey, un ilave edene kadar malzemeleri mikser ile karıştırmalı, unu ilave ettikten sonra karıştırmaya kaşıkla devam etmelisiniz. Bunu bir çoğumuz yanlış uyguluyoruz. Kek hazırlığının sonuna kadar mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Bu küçük püf noktası kekin kabarmasına etki ediyor.
Kekinizin içine meyve katmak isterseniz, meyvelerin iyice kuru olduğundan emin olunuz. Islaklık varsa kurulamalı ya da una bulamalısınız.
Kek yapımında yoğurtta kullanılabilir. Ancak ıslak kek mutlaka sütle yapılmalıdır.
Kekinizi fırınınızın alt katında pişirmelisiniz. Böylece kek pişme esnasında daha iyi pişecektir.
Kekinizi fırına attıktan sonra en az 20 dakika kapağını açmamalısınız. Bu süreden önce kapağı açarsanız, kekiniz fazla kabarmayacaktır.
Kekinizin pişme süresi sonunda, 5-10 dakika kadar fırın derecesini 150 dereceye indirirseniz, kekin içi daha iyi pişecektir.
Keki pişireceğiniz kalıbı özenle seçmelisiniz. Çok büyük ya da derin kapları tercih etmemelisiniz.
Kekiniz piştikten sonra hemen fırından dışarıya çıkarmayın. Fırının içinde biraz soğuması için izin verin. Fırın kapağını açarak soğumasını bekleyin. Fırından hemen çıkaracağınız keklerin kabukları daha sert olmaktadır. Biz ıslak kek yapacağımız için kabuğunun fazla sert olmaması gerekiyor.
Size söyleyeceğimiz son püf noktası kekin kalıptan çıkarılması ile ilgili. Keki kalıptan çıkarmadan önce soğumasını bekleyin. Sıcak olarak çıkarmaya kalkarsanız, keki parçalama olasılığınız bulunmaktadır.
Islak kekin pişme süresi ne kadardır?
Kekin pişme süresi ortalama olarak kırk dakika kadardır. Bu süre fırınınızın özelliklerine göre küçük farklılıklar gösterebilir. Kekinizin tam olarak piştiğini anlamak için, bir kürdanı ya da bir bıçağı keke batırabilirsiniz. Batırdığınız kürdan da ya da bıçakta kek kalıntıları kalmamışsa, kekin piştiğini kesin olarak anlayabilirsiniz. Artık kekimizin hazırlığına başlayabiliriz.
Islak kek tarifi için gerekli olan malzemeler nelerdir?
Kek malzemeleri
2 su bardağı elenmiş un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket margarin
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
4 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sos malzemeleri
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kakao
8 yemek kaşığı toz şeker
2 adet yumurta sarısı
Pudra şekeri (Üzerine dökmek için)
Islak kek nasıl yapılır?
Islak kekimizi kakaolu olarak hazırlamayı tercih ettik. Kakaolu olan ıslak kek daha fazla tercih edilmektedir. Kek malzemelerini bir araya topladıktan sonra, önce dediğimiz gibi yumurtalarımızı köpürene kadar çırpalım Daha sonra toz şekeri ilave ederek çırpmaya devam edelim. Malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Margarini hafifçe eriterek, sütle birlikte karıştırdığımız kaba ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri hep birlikte karıştırmaya devam ediyoruz. Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu başka bir yerde karıştırın. Bu karışımı diğerlerinin içine katarak, hep birlikte tekrar karıştırın. Kek malzememizin hazırlığı bittikten sonra, yağlanmış olan kek kalıbına dökelim. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırına, kek kalıbını bekletmeden atalım. Kekimiz pişerken biz de sosunu hazırlamaya başlayalım. Yumurta sarılarını, unu, kakaoyu ve toz şekeri iyice karıştırın. Suyu yavaş bir şekilde ilave ederek, karıştırmaya devam edin. Malzemeyi ocağın üzerinde kıvamını bulana kadar pişirin. Kekimiz piştikten sonra fırından çıkarın. Sosu biraz ılınınca kekin üzerine dökebilirsiniz. Kekiniz iyice soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökerek, servise hazır hale getirmelisiniz. Artık sevdiklerinize hazırladığınız ıslak keki ikram edebilirsiniz.