{ "title": "Çaylı Islak Kek", "image": "https://www.islakkek.gen.tr/images/cayli-islak-kek(1).jpg", "date": "21.01.2024 14:31:59", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Çaylı ıslak kek: herkes tarafından kısa sürede benimsenen ve sevilen bir kek çeşididir. Ülkemizde kek çeşitleri oldukça sevilmektedir ve beğenerek tüketilmektedir. Çaylı ıslak kek öğlen veya akşam çaylarının yanında sunum yapılabilecek en ideal kek çeşitlerinden biridir. Türk mutfağında tüm kek çeşitleri önemli bir yere sahiptir. Çaylı ıslak kek soğuk servis yapılmaktadır. Soğuk olarak servis edildiğinden dolayı çaylı ıslak kek yaz aylarında daha çok tercih edilmektedir. Annelerin sıkça yaptığı kek çeşitleri arasında yer almaktadır. Anneler kendi elleriyle yaptıkları ve hazırladıkları için gönül rahatlığıyla ailesine ve çocuklarına sunum yapabilir. Çaylı ıslak kekin yapılışı hem pratik hem de çok kolaydır. Lezzeti ise birçok kişi tarafından reddedilemeyecek durumdadır. Misafir alımlarında servis tabaklarında iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Tüm marifetli bayanlara çaylı ıslak keki denemelerini tavsiye ediyoruz.

Çaylı ıslak kek için gerekli malzemeler
Çaylı ıslak kek nasıl yapılır?

Öncelikle çaydanlık içerisinde 2 su bardağı su kaynatın. Kaynayan su içerisine yarım yemek kaşığı çay atarak demlenmesini bekleyin. Sonrasında derin bir kap içerisine yumurtaları kırın ve biraz çırpın. Çırpılan yumurta içerisine toz şekeri ilave ederek yumurta ve şekeri çırpmaya başlayın. Beyazlaşana veya köpürene kadar çırpmaya devam edin. Çırpılan yumurta ve şeker içerisine demlenmiş olan çaydan 1 bardak koyun ve ilave olarak kakao ve sıvı yağını da ekleyin. Bu karışımı iyice çırpın. Yapılan karışımı un katmadan öne 1 su bardağı alalım ve tezgâh üzerinde bekletelim. Kek piştikten sonra bu karışım kullanılacaktır. Kalan karışım içerisine dövülmüş cevizi ve unu ilave ederek pürüzsüz olana kadar çırpalım. Hamur kıvam alınca son olarak kabartma tozunu ekleyelim son 1-2 kez daha çırpalım. Borcamı yanımıza alarak dibine 1-2 çay kaşığı sıvı yağ dökelim. Kek hamuru kabartma tozu koyduktan sonra yağlanmış borcama dökülür. Önceden 180 derece ısıtılmış fırına sürülür. Yarım saat piştikten sonra kekin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kek piştikten sonra kürdanla üzerine delikler açılır. Tezgâh üzerine ayrılan kek sosu karışımını kek üzerine kaşık yardımıyla gezdirin ve keki ıslatın. Çaylı ıslak kek hazırdır. Artık servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }